Samstag, 4. April 2009

Lehrküche der Bundeswehr / Eating with the German forces



Die IHK zu Dortmund führt seit Anfang der 70er Jahre im Auftrag der Bundeswehr praktische Aus- und Weiterbildungen zur Vorbereitung auf die Küchenmeisterprüfung für Soldaten durch. Die im Rahmen des Lehrplans erstellten Speisen werden in der Lehrküche der Glückauf-Kaserne in Unna-Königsborn zubereitet und von einem ausgewählten Personenkreis verzehrt. Ausgewählter Personenkreis heißt, daß unser Bekannter uns anruft, den Termin nennt und wir mit mehreren Freunden einen Tisch reservieren. Das Abendessen kostet € 30 pro Person und beinhaltet jedes Mal ein 7gängiges Menü mit drei verschiedenen Weinen und einem abschließenden Kaffee und Obstler. Was auf den Tisch kommt, erfahren wir erst bei Ankunft aus den auf den Tischen ausgelegten Menükarten. Mein Mann war erst vor wenigen Wochen bei einem solchen Essen, als ich mit meinem chinesischen Wochenende anderweitig beschäftigt war. Den gestrigen Abend haben wir uns gemeinsam freigehalten und uns mit 6 Freunden zum feierlichen Speisen getroffen. Es gab schon Abende, an denen wir von der Menüfolge wenig begeistert waren, aber der gestrige Abend gehörte zu den hervorragend guten, bis auf den Rotwein. Die Wahl des Rotweins gelingt der Bundeswehr nicht immer und so hatte der gestrige Rioja einen für meinen Geschmack zu pelzigen und leicht bitteren Nachgeschmack.

Hier unser Menü:
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Since the beginning of the 70ties, the Dortmund Chamber of Commerce has been performing on-the-job training in the name of the German forces in preparation for the chef de cuisine master's certificate for soldiers. The meals made in the course of instruction are being prepared in the kitchen of the Glückauf barracks in Unna-Königsborn and are eaten by a selected circle. Selected circle means that our friend gives us a call, names the date und we book a table together with some friends. The evening meal costs € 30 per person and includes a 7 courses menu with three different wines, coffee and brandy. We get to know what is going to be served the minute we take our seats and read the laid out menus. My man has taken part in such a culinary meeting a couple of weeks ago while I was busy with my Chinese visitors. We had decided to go to last night's cooking event together with 6 other friends. We have experienced some nights when we were not really delighted with the menu but last night's menu was of extremely good choice, except for the red wine. The red wine does not always count to the army's favourite choices and the rioja we were served last night had a slightly furry and bitter aftertaste according to my taste.

Here is our menu:


Cauli flower, Hollandaise sauce

Veal pasty, Cumberland sauce, salad, brioche

Wild garlic soup, choux pastery pastry

Scallops in Swiss chard, beet root sauce, risotto

Grapefruit sorbet

Quail, cream sauce, vegetable potato tart

Gelatinized berries in ricotta, chocolate sauce, pastry

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Meine Favoriten waren die Bärlauchsuppe und Jakobsmuscheln, hier hätte ich gerne die Portionen meiner Nachbarn mitgegessen. Die Weißweine paßten ausgezeichnet und ich habe mir mehrere Gläser meines Mannes erschummelt, da er der Fahrer des Abends war.

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My favourites were the wild garlic soup and the scallops, I'd have loved to eat my neighbour's portions as well. The white wines were extremely good and I stole several glasses from my man who was our driver of the evening.

Kommentare:

  1. What a lovely idea; but I don't think our army would be too enthralled with the idea...terrorism etc. Cumberland sauce- I can't stand this cold and sickly sweet invention!
    It's funny how non-drinkers who drive suddenly become the objects of desire for those who do when going to dinners and parties ;)

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  2. I like these evenings a lot and enjoy them. Our men don't, somehow they tend to leave the place still hungry!
    They've seriously cut down on the generosity of free wine, they are now precious objects of desire :p

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